Nocturnal Garden live performance tijdens Museumnacht Leiden*

Vanaf het moment dat de schemer invalt en de volle maan te zien is, komt het verborgen nachtleven van bloemen en planten tot leven op een groot filmscherm in de tuin van de Hortus botanicus in Leiden 

*helaas is de Museumnacht Leiden ivm corona maatregelen komen te vervallen. I.p.v. een live performance zal een alternatieve audiovisuele presentatie worden gemaakt.

Op vrijdagavond 5 juni zal de live VJ performance Nocturnal Garden plaatsvinden tijdens de jaarlijkse museumnacht in de Hortus botanicus in Leiden. Met de beelden van de nachtflora en een silent-disco-headset waarop de muziek van o.a. DJ/ bioloog Dominik Eulberg en DjRum te horen is, verandert de hortus voor één avond in een botanische nachtclub. 

De Rotterdamse videokunstenaar en filmmaker Elsbeth van Noppen is al gedurende 20 jaar VJ in de Rotterdamse club Now&Wow. Speciaal voor dit project heeft zij haar liefde voor de nacht, film, muziek, VJ-en en flora samengebracht in een speciale live performance. Met Nocturnal Garden heeft Elsbeth flora in de nacht gefilmd en creëert zij een werk waarin nachtbloeiers, nachtgeurende bloemen en de verleiding van hun bestuivers tot leven komen. Veel van de planten en bloemen die te zien zijn komen specifiek voor in de hortus in Leiden. Zoals bijvoorbeeld de Hydnophytum papuanum, een bijzondere plant bewoont door mieren. Of de door de hortus ontdekte nachtbloeiende Orchidee Bulbophyllum nocturnum. Tijdens de museumnacht zijn ook unieke beelden te zien van de nachtbloeiende cactus Hylocereus undatus. Deze casus bloeit slechts eenmaal per jaar en haar bloemen bloeien alleen in de nacht en verwelken weer bij het aanvangen van het eerste ochtendlicht. Met dit werk wordt de intieme relatie tussen de nacht, de mens en de natuur verkend. Geïnspireerd op prikkelende botanische teksten van Erasmus Darwin uit The Loves of the Plants (1791), de taxonomie van Linnaeus en de fantastische literatuur van Ronald Fraser uit 1926 is een spannend visueel werk met een geheel eigen beeldtaal ontstaan. Doormiddel van tekst, audio, muziek en film kun je je even helemaal onderdompelen in het verscholen spel van verleiding dat zich ongemerkt voor iedereen die slaapt afspeelt. 

Datum: vrijdag 5 juni 2020
Performance: 22:00-00:00 uur
Locatie: Hortus botanicus in Leiden
Info: museumnachtleiden.nl / nocturnalgarden.nl 

Nocturnal Garden is een live VJ-performance die de toeschouwer deelgenoot maakt van het verborgen nachtleven van bloemen en planten. Filmmaker Elsbeth van Noppen filmde de nachtelijke flora in de Leidse hortus. Tijdens de museumnacht mixt zij op intieme wijze beelden van de nacht, de mens, de natuur… én dancemuziek.

Scroll Up