TENTOONSTELLING SYMBIONTS NP3 GRONINGEN

23 april- 23 juni 2022
NP3 Groningen

Welvaartsbiotopen / Nocturnal Garden
Daan Samson – Elsbeth van Noppen

In de natuur zijn ’symbionten’ levensvormen die een nuttige samenwerking met elkaar aangaan. Binnen de presentatie Welvaartsbiotopen / Nocturnal Garden zijn het de botanische kunstprojecten van Daan Samson en Elsbeth van Noppen die mutueel samenkomen. In de afgelopen jaren ontwikkelden de twee kunstenaars elk een onderzoekstraject waarin ‘de wereld van fauna en flora’ een belangrijke rol speelt. Zo creëert Daan Samson ‘welvaartsbiotopen’; afgebakende leefwerelden waarin melkopschuimers en andere ‘comfortvergroters’ samenkomen met levende planten en mierenkoloniën. Videokunstenaar Elsbeth van Noppen focust zich daartegenover op de intieme relatie tussen de nacht, de mens en de natuur. Met het langlopende project ’Nocturnal Garden’ creëert zij een universum waarin plantenkunde, performancekunst en nachtclubcultuur tot een zwoele cocktail gemixed worden. In april 2022 zijn de monumentale kunstruimtes van NP3 Groningen het decor voor de profijtelijke samenkomst van de twee kunstprojecten.

1e tentoonstellingszaal/ BOX Nocturnal Garden 

In deze tentoonstellingszaal lopen bezoekers de nacht in. Binnenin een verduisterde ‘black box’ onthult Elsbeth van Noppen het verborgen nachtleven van bloemen en planten. Met het audiovisuele project Nocturnal Garden brengt de videokunstenaar een aantal voor haar belangrijke elementen samen; haar verlangen naar de nacht (met zinderende luchten en exotische geuren), haar liefde voor film én haar werk als VJ in de roemruchte Rotterdamse dansclub Now&Wow. 

In haar met fluorkleuren uitgelichte botanisch domein vól elektronische muziek, nachtbloeiende cactussen en een nachtelijk spel van verleiding verkent Van Noppen het intieme gevoel dat zij ervaart in aanwezigheid van flora in de nacht. 

———-

2e tentoonstellingszaal/ CENTRAL Welvaartsbiotopen

Kunstenaar Daan Samson exposeert een serie welvaartsbiotopen; afgebakende natuurzones waarbinnen keukenmachines, gezichtsreinigers en andersoortige luxeproducten in volledige harmonie verkeren met levende flora en fauna. In NP3 toont hij ‘levende kunstwerken’; nauwkeurig nagebootste leefklimaten uit onder meer Azië, Afrika en het Middellandse Zeegebied. De inwonenden van de oases zijn niet alleen inheemse planten- en mierensoorten, maar evenzeer de welvaartsartikelen waarmee de hedendaagse mens zich omringt heeft. Samson zet actuele natuurvraagstukken centraal, maar ook de vraag of we ons binnen een ongerept paradijs nog wel zouden kunnen handhaven indien we niét omringt zouden zijn door onze geliefde oogmassage-apparaten, zakloze stofzuigers en automatische pastamakers.

———-

DISPLAY Welvaartsbiotopen + Nocturnal Garden

Tentoonstellingsruimte Display wordt omgevormd tot een tropische jungle met dag/nacht-ritme. Vanaf de straat is overdag een welvaartsbiotoop met door planten overwoekerde designfietsen en luchtreinigers te aanschouwen. Zodra de schemering inzet verandert de biotoop in het domein van Nocturnal Garden. Op en tussen het vochtige bladerdek ontvouwt zich een heimelijk samenspel tussen licht, duisternis en de nachtelijke flora. De op de nevelwouden van Costa Rica geïnspireerde jungle blijkt de functie te hebben van een podium voor film-experimenten en live-performances.

artikel op Trendbeheer over de tentoonstelling
Artikel Dagblad van het Noorden 07 juni 2022

Scroll Up