Tentoonstelling in het Flower Art Museum

Flower Art Museum toont films over verborgen nachtleven van flora

Vanaf donderdag 20 augustus toont het Flower Art Museum het werk van de Rotterdamse videokunstenaar Elsbeth van Noppen. Onder de titel Nocturnal Garden zijn verschillende korte films te zien waarin het nachtleven van flora op kunstzinnige wijze in beeld wordt gebracht.

Nocturnal Garden is een audiovisueel project dat bestaat uit films, stills, workshops en live VJ-performances. De filmmaker verkent de intieme relatie tussen de nacht, de mens en de natuur. Zo maakt zij de toeschouwer deelgenoot van het verborgen nachtleven van bloemen en planten. De expositie is de eerste presentatie van Nocturnal Garden in een Nederlands museum. Eerder waren films te zien tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR), op social media en als live VJ performance bij Trompenburg Tuinen & Arboretum. Elsbeth van Noppen is in haar werk sterk beïnvloed door haar jeugd in Brazilië (Rio de Janeiro) en haar werk als VJ in de bekende Rotterdamse dansclub Now&Wow.

Films te zien bij het Flower Art museum:

A Midsummernight’s Dream

In de nachtelijke Hortus botanicus Leiden, filmde Van Noppen de spectaculair uitgelichte flora en fauna in de nacht. Geïnspireerd op het beroemde toneelstuk A Midsummernight’s Dream van Shakespeare heeft Van Noppen een werk gemaakt waarin het verlangen naar de nacht, met haar zinderende lucht, exotische geuren en uitbundige natuur samenkomen in een nachtelijke droom.

 Hylocereus Undatus

In het Flower Art Museum wordt de toeschouwer eveneens deelgenoot van de nachtelijke bloei van de Hylocereus Undatus, 

een cactus die ook wel de ‘Princess of the Night’ wordt genoemd. De bloemen van de Zuid-Mexicaanse plant Hylocereus Undatus werden door Van Noppen gefilmd in het Rotterdamse Trompenburg Tuinen & Arboretum. Bijzonder is dat de bloemen van deze cactus maar één nacht per jaar uitkomen, om daarna bij het eerste ochtendlicht weer te verwelken. In de herfst van 2019 wachtte Van Noppen nachtenlang om de exclusieve opening van deze nachtbloemen vast te leggen.

Jungle Party Hydnophytum papuanum 

Deze kleurrijke en opzwepende korte film toont de bijzondere migratie van de tropische mierenkolonie Camponotus nicobarensis naar de mierenplant Hydnophytum papuanum.

Nocturnal Garden

Deze film visualiseert het verhaal van een jonge vrouw die verliefd wordt op de flora in de botanische tuin en in het donker samensmelt met de nacht en de flora in de tuin. Gefilmd in Trompenburg Tuinen & Arboretum 

Stills

Naast de  films toont het museum ook zeven stills, dit zijn uit het  filmmateriaal gedestilleerde kunstwerken. 

Videokunstenaar Elsbeth van Noppen studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Haar werk is te zien geweest op filmfestivals, tentoonstellingen en in clubs en musea in binnen- en buitenland. Zij is tevens actief als VJ, documentairemaker en filmdocent.

Het Flower Art Museum is elke donderdag t/m zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Nocturnal Garden is te zien t/m zondag 4 oktober. Naast de films zijn o.a. de tentoonstelling Bomen in Beeld, de Tropisme-ruimte en de daktuin te bekijken. Meer info: www.flowerartmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up